Helyi hírekKépgaléria

Nem csak ápolják a hagyományokat, ​hanem tovább is adják

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

A nemzetiségek napja alkalmából magyar, horvát és német népviseletben ment a diákok egy csoportja az iskolába. A nemzetiségi hagyományok ápolását és őrzését célzó neves napra minden évben megemlékezik az intézmény.

Harkányban horvát nemzetiségűnek a legutóbbi adatközlés szerint 179-en vallották magukat.

– Hogy mennyi horvát család él a városban, azt nem tudni, de a rendezvényeinket nagyon sokan támogatják és látogatják. Megpróbálunk üde színfoltja lenni Harkánynak, az itt élő embereknek és a turistáknak is – mondta Greges Zsuzsanna, a harkányi horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke.

A horvátság Harkányba az évek során költözött be a környező horvát településekből, valamint a Drávamentéről. A közösségi életben aktívan részt vesznek, támogatják, sőt részesei a város kulturális életének, rendezvényeinek.

Az iskolában a diákoknak is lehetőségük van horvát nyelvet tanulni és bár több éve inkább az angol és a német élvez előnyt, jelenleg is 25 diák tanul horvátul. Emellett húsz éve rendszeresen minden nyáron a horvát tengerpartra népviseleti-nyelvi tábort szerveznek a diákoknak. A kisebbeknek az óvodában heti egy alkalommal horvát foglalkozást tartanak.

A nemzetiségi önkormányzat énekkara évente 15-20 alkalommal lép fel az anyaországi településen és itthon is több helyen. Rendszeresen szerveznek táncházat, színházi látogatásokat, író-olvasó találkozókat, a legnagyobb rendezvényük pedig a minden évben ősszel, több száz résztvevővel megrendezett horvát est, amelyre anyaországi és magyarországi néptánccsoportokat és dalköröket hívnak meg.

Immár több mint tíz éve minden hónap utolsó péntekén horvát misét tartanak a Jézus Szíve Plébánián, amelyen a környező települések horvát nemzetiségű hívői is részt vesznek. A horvát nemzetiségi énekkar egyházi dalokkal kíséri a szertartásokat.

A Harkányban élő német ajkú lakosság az egész ország területéről a németek által lakott településekről költözött ide. A legutóbbi népszámlálási adatok csaknem 300 lakót regisztráltak német nemzetiségűnek, ám közülük az aktív közösségi életet élők száma 40-50-re tehető. Ennyien vesznek részt a havonta megrendezett klubdélutánon és segítenek a harkányi német nemzetiségi önkormányzat nagyobb rendezvényeinek, a német nemzetiségi estnek és az Oktoberfestnek a megrendezésében.

– A Harkányban pihenésüket töltő vendégeket, kezelésekre érkező látogatókat is megcélozzuk a rendezvényeinkkel, akik szívesen vesznek részt a programjainkon – mondta Hazenauerné Staub Erika, a harkányi német nemzetiségi önkormányzat elnöke. Aktívan jelen vannak a májusi gasztrokulturális családi napon, ahol mindig valami német speciális ételt készítenek.

A német nemzetiségi önkormányzat támogatja a németet tanuló diákok színházlátogatását, az évente megrendezett német szavalóverseny díjazottjainak jutalmazásáról gondoskodik, megvendégeli a résztvevőket. Alkalmanként az iskola fúvószenekarát és tánccsoportját is támogatják.

A német közösség számára minden évben kirándulásokat szerveznek. Idén a tervek szerint a régiók közötti kapcsolatépítés jegyében Sopron környékén keresnek fel német nemzetiségi önkormányzatokat, akikkel szorosabb kapcsolatot alakítanának ki.

Előző Bejegyzés

Nincs több történet.

Következő bejegyzés

Videó! Csodaszép parkkal vár a strand